Нуриел Рубини в България. Възможности за растеж на една малка икономика в глобализирания свят
26 февруари, 2013. Големите въпроси имат отговори
Нуриел Рубини е световно известен икономист, който предсказва сегашната финансова криза.

Професорът по икономика в Stern School of Business в Нюйоркския университет е основател и президент на финансово-икономическата изследователска компания Roubini Global Economics, в която работят 30 икономисти. Заемал е няколко високопоставени позиции в международни финансови организации и федералното правителството на САЩ, и редовно участва и представя възгледите си на Световния икономически форум в Давос. Публикувал е множество статии и книги по ключови международни макроикономически въпроси и често е цитиран като авторитет в медиите.

Известен с прозвището Dr. Doom*, Рубини дълго време е бил пренебрегван от много икономисти и политици. Сега той получава покани да говори пред организации като Конгреса на САЩ и Съвета за международни отношения.

Съавтор е, заедно със Стивън Мим, на книгата Кризисна икономика: Основен курс за бъдещето на финансите. Книгата разкрива методите, които Рубини използва, за да прогнозира сегашната криза преди да успеят другите икономисти.

Рубини анализира историята на предходни събития от миналото, открива общите фактори, които подкрепят прогнозите му за криза в САЩ и световните пазари и разглежда в дълбочина корените на последната криза, както и разгръщането й по един много предвидим начин в съответствие с предходни събития от миналото.

Рубини е избран за номер 4 в списъка от 100 глобални мислители на на авторитетното американско списание Foreign Policy и е част от от списъка с десетте нови гурута, които трябва да познаваме на списание Fortune.

*от англ. doom - обричам